Community Supported Fishery

Köp färsk fisk utan mellanhänder!
Bli medlem i Sveriges första Community Supported Fishery och få tillgång till färsk fisk direkt från din lokala yrkesfiskare. Utan mellanhänder och med ett minimum av transporter kan du nu ta del av Öresunds hållbart fångade fisk. Genom att köpa en andel i yrkesfiskarnas fångst får du tillgång till fantastisk fisk – direkt från båt till bord!

Hur fungerar det?
Community Supported Fishery, CSF, är en ekonomisk modell för lokal försäljning och distribution av färsk fisk. Modellen bygger på jordbrukets motsvarighet Community Supported Agriculture där konsumenten delar de ekonomiska riskerna med bonden genom att inför säsongen köpa en andel av vad gården producerar. I en CSF samarbetar konsumenten istället med sin lokala yrkesfiskare och köper in sig i en andel av fiskarens fångst och får regelbundet tillgång till färsk fisk.

Genom att kapa ett eller flera led i distributionen får fiskarna en större del av förtjänsten från sin fångst och en ersättning som står i proportion till arbetsinsats och omkostnader. Samtidigt får konsumenten tillgång till lokalfångad färsk fisk av högsta kvalité efter tillgång och säsong, utan mellanhänder och med ett minimum av transporter. Förutom att bidra till att yrkesfiskarna kan bedriva ett hållbart fiske och få skäligt betalt för sin fångst så syftar en CSF även till att återknyta kontakten mellan konsument och yrkesfiskare.

Mervärden
Med en andel i Öresund från båt till bords CSF stöttar du inte bara de lokala yrkesfiskarna och ett hållbart fiske utan du blir även del av en gemenskap med ett starkt intresse för mat och havet. I vårt nätverk finns förutom yrkesfiskare även kockar, foodies och helt vanliga matentusiaster. Ambitionen är att vi framöver skall kunna inspirera varandra och utbyta kunskap och erfarenheter. Vad sägs om en filéskola? Eller en inspirationsworkshop där vi lagar fisk tillsammans med en duktig kock?

Vädrets makter
Småskaligt kustfiske är väderkänsligt och vid hårt väder kan båtarna inte gå ut.  Vi gör naturligtvis allt för att kunna leverera nyfångad fisk varje vecka men det kan hända att vi blir tvungna att ställa in en leverans. Vi informerar i så fall om detta via mail så fort som möjligt och kompenserar för den uteblivna leveransen, antingen genom att nästa leverans blir större eller genom att förlänga säsongen. Vi kan eventuellt erbjuda fryst fisk istället, naturligtvis även den Öresundsfisk.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller vill veta mer!